Stappenplan voor het plaatsen van EPDM

Stappenplan voor het plaatsen van EPDM

 

 

Een van de meest populaire en duurzame materialen voor dakbedekking is EPDM, een synthetisch rubber dat bekend staat om zijn waterdichte eigenschappen en lange levensduur. In deze blogpost gaan we dieper in op het plaatsen van Amerikaans EPDM én hebben we onze eigen instructievideo toegevoegd zodat het plaatsen van Amerikaans EPDM een eitje wordt!

Benieuwd naar het product?

Bekijk dakbedekking
 
 

Benodigdheden voor het plaatsen van EPDM

Voordat je begint met het plaatsen van het Amerikaans EPDM, is het handig om alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Wat je nodig hebt:

De voorbereiding van het dak

Voordat je het EPDM gaat plaatsen is het belangrijk dat het dak waarop je dit gaat doen goed schoon en droog is en dat het gat voor de dakdoorvoer aanwezig is. Rol vervolgens het EPDM uit op het dak en laat dit aan alle kanten over de dakrand vallen. Laat het EPDM op deze manier 30 minuten liggen.

Het plaatsen van Amerikaans EPDM

Nadat de 30 minuten voorbij zijn sla je het EPDM voor de helft terug over de breedte van het dak zodat de dakbedekking nog maar de helft van het dak bekleedt. Hierna kun je het EPDM gaan verlijmen en of je nu voor contactlijm in spuitbus of blik hebt gekozen, het belangrijkste is dat de lijm op beide oppervlakten aangebracht wordt. Dus zowel op het EPDM als het dak, dit zorgt er namelijk voor dat het EPDM écht goed vast zit op het dak en geen kant meer op kan.

Spuit of rol een baan van circa 60 cm op het dak en vervolgens op het EPDM. Wacht vervolgens totdat de lijm vingerdroog is en het dus nèt niet meer plakt. Zodra de lijm droog genoeg is rol je het EPDM terug over het deel waar je lijm aangebracht hebt. Tip: leg een (PVC)buis op het EPDM zodat je deze kunt gebruiken om het EPDM goed uit te rollen, gebruik vervolgens een zachte bezem of droge verfroller om het aan te drukken.

Herhaal deze stappen totdat het halve dak verlijmd is, hierna sla je het andere deel terug en verlijm je de rest van het dak.

Het afwerken van de randen en hoeken van het dak 

Bij de dakranden doe je hetzelfde, eerst sla je het EPDM een stuk terug zodat de randen vrij zijn, hierna breng je op zowel het dak als het EPDM lijm aan en wanneer het vingerdroog is plak je de dakbedekking terug over de gelijmde ondergrond.

Voor het afwerken van de hoeken vouw je het EPDM via de zijkanten tegen de opstaande rand en werk je zo naar de hoek toe. Je houdt dan bij de hoek een punt(flap) over, deze druk je via het midden aan zodat de zijkanten vanzelf dubbel gaan. Hier kun je vervolgens de grove stukken EPDM wegknippen, maar zorg ervoor dat 1 centimeter uitsteekt.

Je kunt nu de uitsparing voor de dakdoorvoer maken, doe dit voorzichtig met een stanleymes of schaar. Breng hierna 3 cirkels EPDM kit aan op het gedeelte waar de ronde flap van de dakdoorvoer komt. Één cirkel om de uitsparing, één in het midden en één bij de buitenste rand. Op deze manier is de kit mooi verdeeld en kan er geen lekkage ontstaan. Plaats de dakdoorvoer en druk de flap aan met een roller zodat er een kleine hoeveelheid EPDM kit tussenuit komt. Veeg de overtollige kit weg, dit kun je doen met een stukje EPDM dakbedekking dat je over hebt.

Het verlijmen van het EPDM

Aandrukken van EPDM bij de dakrand

EPDM dak afgewerkt met dakrandprofielen

 

Jouw dak is nu jarenlang beschermd en waterdicht! Wil je uitgebreider en stap voor stap lezen hoe je het EPDM kunt plaatsen? Lees dan onze montagehandleiding door. Om het dak mooi af te werken kun je ervoor kiezen daktrimmen op de dakrand te plaatsen. Onze aluminium daktrimmen zijn beschikbaar in verschillende RAL kleuren, hoe je deze monteert lees je hier.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het plaatsen van Amerikaans EPDM? Neem dan vooral contact op met onze klantenservice via klantenservice@xxldirect.nl, we helpen je graag!

 

Lees ook deze artikelen