wandpaneel voor badkamer, douche en wc

Kunststof wandpanelen badkamer, douche of wc

Het toepassen van kunststof platen in natte ruimtes als badkamers, keukens, toiletten en douches is vaak goedkoper, hygiënischer, praktischer en mooier dan het gebruik van alternatieve wandbekleding als tegels en stucwerk. De 100% waterbestendige panelen zijn snel en eenvoudig aan te brengen, uiteraard ook over bestaande tegels, en zorgen voor een (vrijwel) naadloze bekleding van uw muren en plafond. Door het ontbreken van tegelvoegen, is het onderhoud van uw badruimte vele malen eenvoudiger en heeft u geen last meer van schimmels en bacteriën.

Ook bij de renovatie en groot onderhoud van uw badkamer of doucheruimte zullen badkamerpanelen een praktische uitkomst bieden. Vaak is het namelijk zo dat na het verwijderen van een bad of oude douchebak, de tegels, die u nodig heeft voor een reparatie, niet meer voorhanden zijn of, bijvoorbeeld door kleurverschil of schade, niet meer toe te passen zijn. Door het gebruik van een kunststof achterwand maakt u uw nieuwe douchezone extra bijzonder. De rest van de badkamer kan dan gewoon betegeld blijven, of u kunt alleen nieuw stucwerk over de oude tegels aanbrengen en zo de kunststof platen integreren in de nieuwe wand(en).

Door kunststof panelen te gebruiken als wandbekleding, bespaart u vaak aanzienlijk op uw bouwkosten. In verband hiermee is het ook verstandig om badkamerpanelen toe te passen in projecten waar (in korte tijd) veel badkamers gebouwd of gerenoveerd moeten worden. Ook maken badkamerplaten het eenvoudiger de renovatie van uw badkamer zelf uit te voeren, omdat het plaatsen van een paneel aanzienlijk makkelijker is dan het betegelen van een muur. Ook het gereedschap dat u nodig heeft, zult u in de meeste gevallen zelf voorhanden hebben.

Bedrijven als Molenaar, Zwaluw Comfortsanitair, Kinemagic, Veiligdouchen.nl, PractiComfort, Optimaal Douchecomfort, Vistar en Kinedo bieden de mogelijkheid om uw huidige badkamer, vaak in 1 dag, te verbouwen tot comfortbadkamer met inloopdouche. De kosten hiervoor lopen uiteen van € 2.500,- tot € 6.500,- De wandpanelen die voor deze renovatie worden ingezet kunt u ook zelf plaatsen en direct inkopen bij XXL Direct, waardoor u honderden tot duizenden euro's bespaart!

Er zijn verschillende platen die geschikt zijn voor de bekleding van uw natte ruimte. XXL Direct biedt het allemaal:

Acrylaat – Plexiglas platen

Acrylaat (ook bekend onder de merknaam Plexiglas), platen worden het meest toegepast voor de bekleding van badkamermuren, douches en WC's. In feite zijn deze panelen van hetzelfde materiaal gemaakt als uw acryl bad, douchebak of douchevloer. De acrylaat platen die XXL Direct verkoopt voor dit doel zijn van een gegoten topkwaliteit en door-en-door gekleurd. Hierdoor is het mogelijk om eventuele krassen en beschadigingen redelijk eenvoudig te verwijderen door het materiaal te schuren en te polijsten met een autopolish of andere polijstpasta.

In tegenstelling tot andere platen hebben acrylaat platen een diepe glasachtige glans waardoor ze een exclusieve uitstraling bezitten en goed passen in een natte ruimte. Verder is acrylaat een harde kunststof, waardoor het materiaal bij gebruik niet snel krast.

Door het poriënvrije oppervlak van acrylaat, zullen vuil en kalk zich niet snel hechten aan het oppervlak van het materiaal. Verder is gegoten acrylaat relatief licht van gewicht en laat het zich eenvoudig zagen, boren, laseren, frezen, polijsten en matteren.

XXL Direct voert acrylaat platen in een dikte van 4 mm in de kleuren Wit (Ral 9010 en RAL 9016), Beton Grijs (Ral 7023), Antraciet Grijs (Ral 7016), Beig grijs (Ral 7006) en Zwart (Ral 9005). Eén zijde van de plaat is glanzend en de andere zijde is mat. U kunt dus zelf ter plaatse bepalen welke kant van de plaat u gaat toepassen. Door te variëren tussen glanzende en matte platen in een ruimte, creëert u een extra exclusieve en/of speelse uitstraling. 

De maximale maat van een Acrylaat plaat bedraagt 3050 x 2050 mm, wij zagen graag de platen voor u gratis op de door u gewenste maat. Acrylaat platen zijn aan beide zijden voorzien van een beschermingsfolie. 

Kijk snel verder bij onze kunststof platen voor badkamers, douches en wc's.

Marmer kunststof platen

Onze marmeren kunststof wandpanelen laten u profiteren van de onovertroffen luxe uitstraling van natuursteen maar dan met het gemak van een kunststofplaat. Zeer eenvoudige en snelle montage, en super eenvoudig onderhoud,

De natuursteen look platen zijn volledig UV bestendig en 100% waterdicht. Deze platen zijn goed te bewerken door middel van boren, zagen en frezen. Deze platen zijn niet alleen zeer geschikt voor renovatie van uw badkamer maar ook voor iedere nieuwe douche, WC, slaapkamer of woonkamer. Ontzettend gemakkelijk te monteren en geven u jarenlang plezier. De platen zijn 4 mm dik en goed kras en schokbestendig.

XXL voert de natuursteen panelen in 11 verschillende designs dus er is er altijd één die u bevalt.

De maximale maat van een marmer kunststof plaat bedraagt 2400 x 1200 mm. Wij zagen deze panelen graag gratis voor u op maat. De marmer platen die XXL Direct voert zijn aan 1 zijde voorzien van een beschermingsfolie. 

Kijk snel verder bij onze Marmerlook wandpanelen

Kunststof wandpanelen

Nieuw in het assortiment zijn de van messing en groef voorziene wandpanelen. Allemaal uitgevoerd in een matte look en in trendy kleuren als beton grijs, loft beton grijs, Calacatta wit marmer, Antraciet leisteen en Urban metallic. 

Deze kunststofplaten worden aangeboden in een vaste maat van 2600 x 1000 mm en zeer eenvoudig door u zelf op maat te maken met een mes, handzaag of decoupeer en cirkelzaag. Deze platen zijn 100% waterdicht en speciaal ontworpen voor alle natte ruimten in huis. Perfect voor renovatie maar uiteraard ook voor een nieuwe badkamer. Naast deze toepassingen zijn de panelen ook prima te gebruiken in keukens en woon- en slaapkamers.

Montage badkamerpanelen Acrylaat en Marmer look

Voor de montage van de platen kunt u de volgende materialen gebruiken: fijngetande cirkelzaag (60-80 tanden voor het zagen van kunststof en aluminium) of decoupeerzaag met fijne tanden, accu boormachine met botgemaakte staalboortjes, fijn schuurpapier, siliconenkit, high tack montagekit.

 • De muren dienen egaal, droog en ontvet zijn. Zorg dat uitstekende delen met de muur gelijk worden gemaakt. Egaliseer de muren, indien nodig, met gipsplaten (voor natte ruimtes) of een waterbestendig cement. Maak naden dicht met siliconenkit. U kunt de kunststof platen rechtstreeks aanbrengen op het oude tegelwerk.
 • Neem de benodigde maten op. Houd rekening met een afstand van 3 mm tussen de verschillende platen en/of de hoeken in verband met het werken en uitzetten van het materiaal. Hou er ook rekening mee dat aansluitende wanden niet altijd haaks zijn en dat de platen mogelijk in het werk (bij)gezaagd moeten worden (XXL Direct zaagt de acrylaat en marmer platen alleen haaks op maat). De platen komen, bij gebruik van een bad/douchebak, altijd op de rand van de douchebak of het bad te staan (uiteraard wel met een afstand van 3 mm zodat u dit kan afkitten).
 • Verf bij de acrylaatplaten met wat muurverf in dezelfde RAL kleur als het wandpaneel de hoeken van de wanden waartegen gemonteerd gaat worden. Hiermee zorgt u dat, wanneer u de hoeken kit met transparante zuurvrije siliconenkit, de naad de kleur aanneemt van de plaat en de achterliggende geverfde hoek. Hiermee is deze vrijwel onzichtbaar geworden.
 • Zaag, indien nodig, de platen op maat. Wij raden u aan om eerst een proefstukje te zagen om te kijken of de zaagsnede wel mooi strak is. U weet dan gelijk wat de “mooie” kant van de zaagsnede is. Dit wordt dan ook de zichtzijde van de plaat. Zorg voor een stevige ondergrond en vermijd dat de panelen gaan trillen en verschuiven om afbrokkeling en een scheve snede te voorkomen. Het beste gebruikt u een onderliggende steunplaat waar u, samen met de paneel doorheen zaagt. Voorkom dat de zaag te heet wordt en het materiaal daardoor smelt. U kunt voor een nog beter resultaat, alvorens te zagen, op de voor- en achterzijde een strook plakband aanbrengen. Zorg tijdens het zagen dat zaagresten het oppervlak van de plaat niet beschadigen.
 • Teken, indien nodig, de boorgaten voor de kraanaansluitingen ed. af. Voor het zagen van een gat kunt het best een fijngetande gatenzaag gebruiken. Wij raden u aan om eerst een proefstukje te boren. Gebruik voor andere gaten een, met schuurpapier korrel 100, licht bot gemaakte ijzerboor. Als u hoeken uit een paneel wilt zagen met een decoupeerzaag, kunt het beste, in ieder hoek, eerst een gat boren en daar telkens met een rechte zaagsnede naartoe zagen. Zorg bij ieder gat voor tenminste 1 mm vrije ruimte tussen de rand van ieder gat/uitsparing en het object. Draai schroeven niet rechtstreeks in het paneel, zonder het voorboren van een gat.
 • Schuur voor de montage van de plaat, alle randen glad met een schuurblok of vlakschuurmachine (eerst met korrel 100 en daarna met korrel 240). Verwijder de beschermingsfolie van alleen de zijde die tegen de muur komt. De beschermingsfolie aan de zichtzijde blijft er nog op). Schuur de zijde van de plaat die tegen de muur komt, op met een schuurpapier met korrel 240. Verwijder daarna, met een fijne doek, het schuurstof.
 • Breng met een onderlinge afstand van 20-30 cm rillen Blauwschild High Tack kit aan. Breng op de randen aan de achterzijde van het paneel, op circa 5 mm van de rand, overal een ril zuurvrije alcoxy siliconenkit aan. Gebruik voor de afstand van 3 mm tussen de plaat en zijwanden, muur, vloer en eventuele andere platen tegelkruisjes.
 • Kit nu met Blauwschild alcoxy siliconenkit alle randen en naden netjes af. Verwijder vervolgens de beschermingsfolie van de plaat. Wrijf indien nodig, met een vinger verdund afwasmiddel of een afstrijkmes, de voegen nog een keer na.

Montage kunststofplaten met mes en groef

Voor de montage van de mes en groef platen kunt u de volgende materialen gebruiken: Stanleymes, of handzaag. Uiteraard kan het ook met een decoupeerzaag met fijngetande zaag of eventueel een fijngetande cirkelzaag (60-80 tanden voor het zagen van kunststof en aluminium), accu boormachine, fijn schuurpapier, siliconenkit, high tack montagekit.

 • De muren dienen egaal, droog en ontvet zijn. Zorg dat uitstekende delen met de muur gelijk worden gemaakt. Egaliseer de muren, indien nodig, met gipsplaten (voor natte ruimtes) of een waterbestendig cement. Maak naden dicht met siliconenkit. U kunt de kunststof platen rechtstreeks aanbrengen op het oude tegelwerk.
 • U kunt de platen eenvoudig zelf op maat snijden of zagen met de eerder genoemde gereedschappen.
 • Teken, indien nodig, de boorgaten voor de kraanaansluitingen ed. af. Voor het zagen van een gat kunt het best een fijngetande gatenzaag gebruiken. Wij raden u aan om eerst een proefstukje te boren. 
 • Verwijder de mes of groef aan de zijde van het paneel welke geplaatst gaat worden in het hoek of eindprofiel. Breng, alvorens de platen te plaatsen op de muur of de achterzijde van de plaat de hightack kit aan in strepen, nooit in dotten. Verder dienen de profielen te zijn voorzien van siliconen kit, plaats nu de platen in het profiel en zorg dat er 3 mm ruimte blijft tussen de vloer of douchbak en de plaat (nooit de platen achter de douchebak plaatsen maar erop met 3 mm ruimte). Na plaatsen direct de overtollige siliconen verwijderen. Plaatsen van verdere panelen waarbij u gebruik maakt van de messing en groef dient de groef eerst te worden voorzien van siliconenkit. Ook hierbij na plaatsing direct de overtollige siliconen verwijderen.
 • Kit nu met Blauwschild alcoxy siliconenkit alle overgebleven randen netjes af. 

Onderhoud

Voor het dagelijkse onderhoud van de platen gebruikt u het beste een allesreiniger. Vermijd het gebruik van schuursponsen en schurende of bijtende schoonmaakmiddelen. Chloor, ammonia, terpentine en anti-kalk middelen kunnen gebruikt worden.