Polycarbonaat-lexan platen

Polycarbonaat - Lexan plaat

Polycarbonaat platen staan ook wel bekend als Lexan platen. Polycarbonaat staat met name bekend om de unieke eigenschap dat de platen nagenoeg onbreekbaar zijn.

Eigenschappen en toepassingen

Polycarbonaat is lichtdoorlatend en bezit een hoge helderheid. Polycarbonaat heeft een extreme slagvastheid (250x sterker dan glas) en maatvastheid. Bovendien is polycarbonaat relatief licht en heeft daarmee ook een gunstige prijs. Het temperatuurbereik van polycarbonaat is -40°C tot 115°C. Polycarbonaat is ook bestand tegen benzine, vetten en oliën. Veelal toegepast als veiligheidsbeglazing in openbare gebouwen, scholen, sporthallen, bushok, fietsenstallingen en uiteraard op plaatsen waar veel inbraak en vandalisme is. Andere toepassingen zijn als transparante bescherming bij machines, lichtstraten in magazijnen en hallen, stallen, luifelplaten, afdaken, veranda's en uiteraard in de lichtindustrie voor lichtarmaturen en lichtbakken.

XXLdirect levert haar polycarbonaat platen standaard met een 2 zijdige beschermingsfolie en vanaf een dikte 2 mm zijn deze standaard UV bestendig. Wij leveren uit voorraad transparant polycarbonaat.

Thermische eigenschappen

De warmtebestendigheid van polycarbonaat is hoog, langdurig 115°C. Voor het warm vervormen van polycarbonaat moet de temperatuur 180°C tot 210°C bedragen.

Bij het toepassen van polycarbonaat als beglazing moet men terdege rekening houden met uitzetting. Deze uitzetting bedraagt circa 0,67 mm per meter bij een temperatuurverandering van 10°C. Een rekenvoorbeeld voor massieve polycarbonaat platen welke buiten worden toegepast leert dat een plaat van 2 meter zomaar op een normale zomerse dag bij een temperatuur variatie van 20 graden 2,68 mm uitzet en krimt. De sponningen of profielen waarin het polycarbonaat geplaatst wordt, moeten hierop berekend zijn.

Polycarbonaat zeer veel toepassingen, nagenoeg onbreekbaar!