Hoe onderhoud ik mijn houten overkapping? Tips zodat jouw overkapping in topconditie blijft

Hoe onderhoud ik mijn houten overkapping? Tips zodat jouw overkapping in topconditie blijft

Een Douglas houten overkapping is een prachtige toevoeging aan je buitenruimte. Het duurzame materiaal en de natuurlijke uitstraling van Douglas hout maken het een populaire keuze. Om ervoor te zorgen dat je overkapping er jarenlang mooi uit blijft zien en zijn kwaliteit behoudt, is het belangrijk deze regelmatig te onderhouden. In deze blog delen we handige tips om jouw overkapping in topconditie te houden. Zo kun jij langdurig genieten van een sfeervolle en duurzame buitenruimte.

 

Benieuwd naar het product?

Bekijk overkappingen
 

Reinigen

Niet het allerleukste klusje, maar wel heel belangrijk: regelmatige reiniging. Dit is de basis van goed onderhoud. Het is belangrijk om viezigheid, bladeren, groene aanslag en ander vuil regelmatig van je overkapping te verwijderen. Zo krijgt het geen kans om echte schade aan je overkapping te maken. Doe dit met een zachte bezem of hogedrukreiniger op lage druk en vergeet hierbij niet de hoeken en moeilijk bereikbare plaatsen mee te nemen. Agressieve schoonmaakmiddelen raden wij af, het maakt de overkapping in eerste instantie goed schoon, maar zal op den duur de kwaliteit van het hout enorm verminderen.

 

Behandelen

Het is ook verstandig het Douglas hout te behandelen en beschermen tegen weersinvloeden. Dit kan op verschillende manieren: je kunt het hout impregneren met een speciale houtimpregneer, beitsen of oliën.

Hout impregneren: behandel het hout met een speciale houtimpregneer om het te beschermen tegen vocht en schimmel. Bij XXL Direct is het mogelijk om de Zweedse rabatdelen van de overkapping al geïmpregneerd in de kleur zwart te ontvangen.

Beitsen of oliën: breng regelmatig een laag beits of houtolie aan om het hout te beschermen en de natuurlijke uitstraling te behouden of de overkapping juist een ander kleurtje te geven. Kies hiervoor een product dat geschikt is voor buitengebruik en dat UV-bescherming biedt.

 

Ventilatie

Om de kans op schimmel aan je overkapping te verminderen is het super belangrijk dat deze goed geventileerd wordt. Zorg er dus voor dat de overkapping niet direct op de grond geïnstalleerd wordt (dit kan door middel van de betonpoeren) en houd genoeg ruimte vrij rondom. Zo kan vocht makkelijker verdampen en heeft schimmel minder kans om te vormen.

 

Onderhoud

Soms heb je, ondanks bovenstaande tips, toch de pech dat je wat beschadigingen aan je overkapping krijgt. We raden het daarom ook altijd aan om regelmatig onderhoud in te plannen voor je houten overkapping. Dit kan zijn: het controleren en bijwerken van de beits of olie, het vervangen van beschadigde delen of het opfrissen van de uitstraling. Hiermee zorg je ervoor dat jouw Douglas houten overkapping er jarenlang zo goed als nieuw uit blijft zien!

 

Overkapping met geïmpregneerde rabatdelen

Overkapping met achterwand

Overkapping met zij- en achterwand

Het onderhoud van een Douglas houten terrasoverkapping

In deze blog hebben we het over het onderhouden van een Douglas houten overkapping, maar heb je of overweeg je een houten terrasoverkapping in je tuin? Dan zijn bovenstaande tips natuurlijk ook super goed toe te passen om zo jouw terrasoverkapping zo lang mogelijk mooi te houden! 

 

Lees ook deze artikelen